Carol

Patricia Highsmith

e-bok162 kr (inkl. moms)

»Med driv som en thriller fast med ett romantiskt bildspråk. Omöjlig att lägga ifrån sig. Kräver att bli läst långt inpå natten med brinnande ögon och rusande hjärta.«
VAL McDERMID


Therese Belivet, 19, drömmer om att bli scenograf och jobbar extra över julen i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna. Tillsammans hittar de en julklapp åt kvinnans dotter. Therese får en adress för paketleverans; kvinnans namn är Carol Aird. Therese får impulsen att skicka Carol ett julkort. Det blir början på en passionerad kärleksaffär – men som också gör att Carol riskerar förlora vårdnaden av sin dotter. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnorna och buggar dem.
Patricia Highsmith publicerade Carol 1952 med titeln The Price of Salt och bakom pseudonymen Claire Morgan. Förlagets beskrivning på omslaget löd: »Romanen om en kärlek samhället förbjuder«. Fyrtio år senare trycks romanen igen, med titeln Carol och i Patricia Highsmiths eget namn.
I svensk översättning av Karin Lindeqvist och med ett efterord av författaren.

PATRICIA HIGHSMITH [1921–1995], född Mary Patricia Plangman, i Fort Worth, Texas, är en av amerikansk litteraturs stora roman- och novellförfattare. Högst värderade är hennes första två böcker: debutromanen Främlingar på ett tåg [Strangers on a Train, 1950] och den lesbiska kärleksromanen Carol [1952]. 2015 hade storfilmen Carol premiär i Cannes, regisserad av Todd Haynes och med Cate Blanchett i rollen som Carol och Rooney Mara som Therese.

»En perfekt dokumentation av utsatt kärlek.«
THE INDEPENDENT

»Ömt utforskande, genuint rörande.«
MAIL ON SUNDAY

»Originell, uppriktig, enastående.«
FINANCIAL TIMES

Formats:
EPUB watermarked

Förlag:
Modernista
Utgiven:
2015-12-17
Typ:
E-böcker
Språk:
Svenska (Swedish)
ISBN:
9789174998108

Recensioner

Dagens Nyheter

När Patricia Highsmith en gång i slutet av 40-talet hade ont om pengar tog hon jobb på ett varuhus på Manhattan. Hon placerades på leksaksavdelningen. En dag svepte en blond kvinna i minkpäls in för att köpa en docka i julklapp till sin dotter. Highsmith har beskrivit henne som en ljusomstrålad uppenbarelse.

Hon blev helt svimfärdig där bakom disken.

Läs mer

DAST Magazine

1952, en tid när moralismen satt i högsätet och kommunismen bekämpades av senator Joseph McCarthy med stor framgång, var knappast ett lämpligt år att ge ut en aningen självbiografisk skildring av kvinnlig homosexualitet. Därför gav Patricia Highsmith ut boken The price of salt under nom de plume. Hon ville inte, enligt sitt efterord, inte bli påklistrad etiketten lesbisk författare lika lite som hon senare ville presenteras som enbart spänningsförfattare, något hon dock aldrig slapp sedan Främlingar på tåg, som skrevs något tidigare, kommit ut.

KJELL E. GENBERG

Läs mer

Fler titlar av samma författare