Simma med hajar

Joris Luyendijk

e-bok158 kr (inkl. moms)

Finansvärlden betraktas ofta som en fullständigt cynisk bransch. Krassa börsanalytiker och hedgefondmäklare har blivit sinnebilden för en banksektor helt igenom präglad av girighet. Men är finansbranschen verkligen ond? Har bankmänniskor något annat för ögonen än egen vinning? Och har de ändrat kurs sedan finanskrisen 2008, eller är det bara en tidsfråga innan världens ekonomier än en gång börjar falla som dominobrickor?

Journalisten Joris Luyendijk ägnade två år åt att försöka förstå Londons mytomspunna och hårt kritiserade bankvärld. Till en början visste han lika lite som de flesta av oss, alltså nästan ingenting, men steg för steg tog han sig djupare in i finanskvarterens slutna universum. Det han lärde sig var både fascinerande och djupt oroande.

Simma med hajar är en resa rakt in i finanselitens mörka hjärta – en vass och underhållande skildring av bankdistriktens skamlösa lyxlirare och dess visselblåsare. När man inser att bankerna idag, trots alla larmsignaler, har en enorm makt att forma våra liv riskerar skrattet att sätta sig i halsen.

Joris Luyendijks bok hyllades när den kom ut i Nederländerna som en lyhörd, nyfiken och rolig skildring av en ofta utskälld bransch. Nu kommer boken på svenska med förord av Svenska Dagbladets ekonomireporter Andreas Cervenka.

Joris Luyendijk (född 1971) är journalist och författare till fem böcker. Han har tidigare varit korrespondent i Egypten och Libanon. Efter finanskrisen 2008 var han baserad i London och skrev där om bankvärlden, bland annat för The Guardian. Simma med hajar är hans första bok på Natur & Kultur.


 

Formats:
EPUB watermarked
Förlag:
Natur & Kultur
Utgiven:
2016-01-11
Typ:
E-böcker
Språk:
Svenska (Swedish)
ISBN:
9789127146846

Recensioner

Dagensbok.com

Simma med hajar började som en blogg för brittiska The Guardian, där Luyendijk kom åt att intervjua fler och fler av de anställda och före detta anställda i City, Londons finansdistrikt. Först var de svåra att få kontakt med, misstänksamma och försiktiga, men i takt med att de såg att andra ställde upp och kunde garanteras anonymitet började de ta kontakt. Ibland blev de också provocerade av den bild andra gav och ville berätta sin egen version.

Ella Andrén

Läs mer

Dagens Nyheter

Pengar och makt har alltid fascinerat författare; fråga Shakespeare eller Tom Wolfe. Skuldsedlar, spelmissbruk och självmord var länge stående inslag i den borgerliga romanen. I dag är det snarare populärkulturen och deckaren som skildrar ekonomisk brottslighet och maktmissbruk i högre kretsar. Och den existentiella svindel temat kan skänka.

Läs mer

Fler titlar av samma författare